Wat is een tariefklasse?

De hoogte van uw rente wordt onder andere bepaald door de tariefklasse van uw hypotheek. Op deze pagina leest u wat een tariefklasse is en welke verschillende tariefklassen er zijn. Daarnaast leggen we uit hoe u in aanmerking kan komen voor een lagere tariefklasse.

 • Wat is een tariefklasse?
 • Hoe kom ik in een lagere tariefklasse?

De tariefklasse geeft de verhouding weer tussen de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van de woning. Deze verhouding is van invloed op het risico van de financiering. Hoe hoger de lening ten opzichte van de marktwaarde, hoe hoger het risico. Een tariefklasse wordt daarom ook wel een risicoklasse genoemd. Wij hebben het risico vertaald naar vijf tariefklassen.

Hoe wordt de tariefklasse bepaald?

We bepalen de tariefklasse aan de hand van de marktwaarde van uw woning en uw “netto” hypotheekschuld. Als marktwaarde van uw woning hanteren wij de getaxeerde waarde van uw woning. De 'netto' hypotheekschuld is uw resterende hypotheekbedrag minus de opgebouwde waarde in verpande spaarpolissen of bankspaarrekeningen. En heeft u (een) verpande beleggingsrekening(en)? Dan wordt rekening gehouden met 70% van de actuele opgebouwde waarde in uw beleggingsrekening(en).

Tariefklasse
NHG
t/m 75% marktwaarde woning*
75 t/m 90% marktwaarde woning
90 t/m 113% marktwaarde woning
vanaf 113% marktwaarde woning
* U komt alleen in aanmerking voor de tariefklasse t/m 75% marktwaarde bij het aangaan van een nieuw rentecontract na 1 september 2015.

Bereken uw tariefklasse

Met onderstaande tool krijgt u eenvoudig een indicatie van uw tariefklasse. Omdat het een versimpelde berekening betreft kan de uitkomst afwijken van de werkelijkheid. Heeft u een beleggingshypotheek? Neem dan contact met ons op om uw tariefklasse te bepalen.


Op basis van de door u ingevoerde gegevens bedraagt uw netto hypotheekschuld  . Dit is uw restant hoofdsom minus de opgebouwde waarde in uw (bank)spaarhypotheek en/of beleggingshypotheek. Uw netto hypotheekschuld bedraagt   % van de marktwaarde van uw woning.

Op basis van deze gegevens valt uw hypotheek in de tariefklasse  .

Renteherziening

Bij de renteherziening van een leningdeel bepalen wij automatisch opnieuw uw tariefklasse. Als u op dat moment door (extra) aflossingen of door de opgebouwde waarde in een lagere tariefklasse valt passen wij uw rente aan.

Op eigen verzoek

Is de marktwaarde van uw woning gestegen en denkt u daardoor in aanmerking te komen voor een lagere tariefklasse? Dan kunt u een verzoek met een actuele waardebepaling insturen. U kunt de actuele waarde laten bepalen met een actueel gevalideerd taxatierapport.

Let op: dit geldt niet voor de tariefklasse t/m 75% marktwaarde. Dit is een tariefklasse die is geïntroduceerd per 1 september 2015. Daarom is deze alleen van toepassing op leningen met een rentevastperiode die is aangegaan na 1 september 2015. U kunt tussentijds uw rente aanpassen om in aanmerking te komen voor deze tariefklasse.

Hoe dien ik mijn verzoek in?

U stuurt uw verzoek met de waardebepaling naar:

WestlandUtrecht Bank
Postbus 1211
3800 BE Amersfoort

Wij sturen u een bevestiging als het verzoek is goedgekeurd. Daarin staat uw nieuwe rente, de nieuwe maandtermijn en de datum waarop deze in gaan. Bij een afwijzing ontvangt u van ons een verklaring van de afwijzing.

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.