Extra aflossen of toch sparen?

Met de huidige rente is aflossen een aantrekkelijke optie. Door de lage rente wordt geld op een spaarrekening weinig tot niets méér waard. Daardoor kan het voordelig zijn om af te lossen op uw hypotheek en te besparen op uw rentelasten. Toch is aflossen niet altijd de meest aantrekkelijke optie. Ook uw gevoel van financiële zekerheid speelt een rol.

U kunt bij ons meestal 10% per jaar vergoedingsvrij aflossen. Dit kan eenvoudig via een iDEAL betaling in MijnWUB. Doe dit niet zomaar. Vul voordat u aflost onze AflosWijzer in. Deze berekent voor uw situatie of aflossen voordelig is.

Start de AflosWijzer

Aflossen: waarom wel?

Er zijn verschillende redenen om extra af te lossen op uw hypotheek. Hieronder vindt u vier voorbeelden:

1. Lagere maandlasten

Door een extra aflossing daalt uw hypotheekbedrag en de maandelijks te betalen rente. Zo dalen uw maandlasten. Door de aflossing kunt u mogelijk in een lagere tariefklasse vallen waardoor u een lagere rente gaat betalen. Afhankelijk van uw situatie kan dit voordelig zijn. 

2. Voorbereiden op pensioen

Uw inkomen zal mogelijk dalen als u met pensioen gaat. Heeft u nu geld over? Als u nu extra kunt aflossen dan heeft u de zekerheid later lagere lasten te hebben zodat u extra geniet van uw pensioen.

3. Minder kans op restschuld in geval van een aflossingsvrije hypotheek

Bij verkoop wordt de kans op een restschuld kleiner.

4. U betaalt een hoge hypotheekrente en ontvangt lage spaarrente

De afgelopen tijd is de spaarrente gedaald tot minder dan 1%. De kans dat uw hypotheekrente hoger is, is dan ook groot. Dan kan het interessant zijn om spaargeld te gebruiken om uw hypotheek af te lossen.

Aflossen: waarom niet?

Lagere maandlasten en een lagere restschuld klinken aantrekkelijk, maar aflossen is niet voor iedereen de beste optie. Dit zijn enkele overwegingen om niet af te lossen.

Onverwachte uitgaven

Geld dat u (extra) aflost, kunt u niet gebruiken voor -onverwachte- uitgaven. Denk aan het vervangen van bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur of het doen van nog grotere uitgaven als een auto of een nieuwe bank. 

Fiscaal voordeel

De eigenwoningschuld is het deel van uw hypotheek of lening waarover u de rente mag aftrekken van uw belastbaar inkomen. Houdt u er rekening mee dat als u uw hypoheekrente aftrekt in box 1 u door een aflossing minder rente betaalt en hiermee ook minder renteaftrek heeft. Hierdoor betaalt u mogelijk meer inkomstenbelasting.

U bouwt vermogen op in Box 1

Bouwt u in Box I vermogen op voor de aflossing van uw hypotheek dan kan aflossen gevolgen hebben voor uw vrijstelling en moet u hierover wel belasting te betalen. Win daarom eerst advies in.

U heeft overwaarde op uw woning en u wilt verhuizen

Als u van plan bent om een nieuwe woning te kopen, kan aflossen onvoordelig zijn omdat dit van invloed is op de rente die u over uw nieuwe lening kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting. Het kan dan verstandiger zijn uw spaargeld op een andere manier in te zetten, zodat u maximaal fiscaal voordeel kunt halen uit de nieuwe woning.