Het juiste moment om extra af te lossen

Esran woont al 7 jaar in zijn woning in Gouda. In die tijd verzamelde hij veel spullen, ook van zijn ouders, die verhuisden naar een verzorgingstehuis. Het merendeel van hun familiestukken verdween naar Esrans zolder. “Ik vond het erg vervelend, maar ik kon niet alle spullen houden”, zegt Esran. “Ik besloot ze te verkopen en er bleek iets heel waardevols tussen te zitten. Dat had ik nooit gedacht.”

Esran

Waardevolle kunstwerken op zolder

“Je mag het zeker een financiële meevaller noemen”, zegt Esran. Aan het begin van de zomer laat hij de oude spullen taxeren. Vanonder het stof verschijnen ook 3 kleine schilderijtjes, netjes ingepakt en in goede staat. “Bij het veilinghuis sprongen ze een gat in de lucht”, zegt Esran. “Het was gemaakt door een bekende schilder. De waarde: ruim 5.000 euro!” Esran vond de kunstwerkjes zelf mooi, maar erg gedateerd. “Ik houd meer van moderne kunst. Dit was me iets te donker.” Hij besloot de kunststukken te verkopen.

Wat doe je met het geld?

5.000 euro is een fors bedrag, maar Esrans baan betaalt goed en hij heeft geen grote wensen. “Je zou het geld kunnen gebruiken voor nieuwe meubels”, zegt Esran. Maar dat vond hij toch zonde. Hij wilde het bedrag ook niet uitgeven aan een reis. “Je moet goed nadenken wat je met je centen doet. Op je spaarrekening gebeurt er helemaal niks mee. Ik heb ook nagedacht over beleggen, maar dat vind ik te risicovol.”

Extra aflossen blijkt het aantrekkelijkst

Na een gesprek met zijn hypotheekadviseur besluit Esran het geld in zijn huis te steken. Met de 5.000 euro bleef hij binnen de 10% van het hypotheekbedrag dat hij vergoedingsvrij kon aflossen. “Voor mij was dat voordelig. Mijn geleende bedrag is nu lager. Daardoor hoef ik maandelijks minder rente te betalen.” Dat was niet het enige. “Mijn hypotheekadviseur vertelde dat ik na het aflossen waarschijnlijk ook nog in een lagere tariefklasse val. Ik nam contact op met WestlandUtrecht Bank en die bevestigde het. Dus ik betaal niet alleen rente over een kleiner bedrag, maar ook een lager rentepercentage. Heel gunstig!”

Wilt u ook extra aflossen?

Lees meer over de voor- en nadelen van aflossen of doe de AflosWijzer om te zien of aflossen voor u interessant is.