Voorzichtig blijven in een overspannen huizenmarkt

Adviseur

Pieter: “De huizenmarkt is totaal overspannen. Soms staan er 10 of 20 mensen in de rij voor dezelfde woning.” En dat zorgt ervoor dat men bang is dat deze aan hun neus voorbij gaat. “Mensen laten zich dan gek maken en gaan roekeloos overbieden zonder financieringsvoorbehoud.”

Daarom is het volgens Pieter verstandig om eerst naar de financiële situatie te kijken en pas daarna huizen te bezichtigen. “Ga niet mee in die ‘rat race’ en laat u eerst goed voorlichten”, zegt hij. “Wat komt er binnen en wat kunt en wilt u betalen?” Klanten die precies weten wat ze zich kunnen veroorloven staan steviger in hun schoenen bij een bezichtiging. Als iemand toch toegeeft aan de angst en hoger biedt dan verstandig is, aarzelt Pieter niet om op te treden: “Als het onderbuikgevoel niet goed is bij het financiële plaatje, geef ik zeker het advies om een woning niet te kopen. Op lange termijn wordt iedereen daar gelukkiger van.” 

Iedere klant een andere woonwens 

Wat zijn de woonwensen van Pieters klanten eigenlijk? “Soms moet het huis groter zijn in verband met een gezinsuitbreiding. Of juist kleiner, omdat de kinderen het huis uit gaan.” Maar ook werkgevers spelen een rol. “Soms gaan mijn klanten voor het werk naar het buitenland en verkopen ze hun woning.” Als ze dan later toch weer terugkomen naar Nederland start de jacht op een woning opnieuw. 

De kosten van een verhuizing

Voor een verhuizing zijn de totale kosten niet altijd helder voor de klant, die kijkt toch vooral naar de koopprijs. Vóór iedere verhuizing is het belangrijk dat ook de basiskosten helder zijn. Bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de kosten voor de notaris, taxatie en hypotheekadvies. “Deze kosten zijn bij een verhuizing tussen koopwoningen overigens ook deels aftrekbaar”, geeft Pieter als tip.   

Natuurlijk zijn er ook nog andere uitgaven bij een verhuizing. “Weinig mensen houden rekening met de kosten voor de inrichting van een grotere woning”, zegt Pieter.  De kosten voor meubels, raamdecoratie en vloeren kunnen flink oplopen. Maar ook het verhuizen van alle spullen kost vaak meer geld dan waar mensen vooraf rekening mee houden.  

Adviseur

Naast het scherp krijgen van de basiskosten voor een verhuizing, draait het natuurlijk om de maandelijkse kosten. Of u de maandlasten kunt dragen hoeft u niet helemaal zelf te bepalen. Pieter: “Afhankelijk van uw financiële situatie kunt u maximaal een bepaald bedrag lenen. Een bank zal u geen hypotheek verstrekken die u nu niet kunt betalen.” Dan is het altijd nog de vraag: wilt u wel zoveel lenen? Als u groter gaat wonen bijvoorbeeld. “Een grotere woning betekent meestal een aanvullende hypotheek en dus hogere maandlasten.” Wat u per maand gaat betalen is afhankelijk van de hypotheekvorm en de rente. De rentevastperiode bepaalt hoe lang u er zeker van kunt zijn dat uw maandlasten niet wijzigen. “Verder bekijk ik bijvoorbeeld ook of het mogelijk of interessant is om het huidige rentecontract en/of hypotheekvorm mee te verhuizen.” 

Kopzorgen bij kopen en verkopen

Als u verhuist, kan de oude woning bij sommige klanten wel kopzorgen geven. Pieter: “In een ideale situatie verhuist u op de datum van de verkoop van uw oude woning. Meestal is dat niet mogelijk.” Het gebeurt vaak, dat de overdracht van de nieuwe woning al plaatsvindt, voordat de oude is verkocht. Gelukkig kan de koop van uw nieuwe woning dan vaak toch gewoon doorgaan met behulp van een overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening. 

Bij het verhuizen kan overwaarde een rol spelen. Hoe dat werkt, legt Pieter graag uit aan zijn klanten. “Sinds 2004 kennen we de bijleenregeling. Die houdt in dat de overwaarde van oude woning in principe mee moet in de financiering voor het nieuwe huis. Alleen op die manier behoudt u het recht op hypotheekrenteaftrek voor de hele hypotheek. Als u de overwaarde ergens anders voor gebruikt, is de rente over dat deel van de hypotheek namelijk niet aftrekbaar.

Ook een kwestie van gevoel

Pieter krabbelt de relevante cijfers voor een verhuizing razendsnel op zijn ruitjespapier. Met het juiste advies komt u er financieel wel uit met die verhuizing. Maar de cijfers zijn slechts een onderdeel van de beslissing. Dat geldt voor u, maar, zo blijkt, ook voor hemzelf: “We zagen een half jaar geleden een heel mooi huis met een mooie tuin.” Uiteindelijk besloot Pieter met zijn gezin in zijn huidige woning te blijven, op de plek die echt voelt als thuis. “Financieel had het allemaal gekund, maar toch zitten we nog steeds op dezelfde vertrouwde plek.”

 

Van uw huidige huis uw droomhuis maken?  

U kunt uw droomhuis op verschillende manieren werkelijkheid maken. Kopen is er één van. Maar heeft u al eens nagedacht over de potentie van uw huidige woning? Soms maakt een verbouwing een enorm verschil. Lees meer over waardevolle verbouwingen in ons interview met makelaar/taxateur Wendy Hiele. 

Lees het interview met Wendy Hiele
                                                                                                      Terug