Ik wil mijn huis verkopen

Na verloop van tijd kan uw situatie ertoe leiden dat u op zoek gaat naar een andere woning. Omdat u groter of kleiner wil gaan wonen, dichter bij uw werk en/of (klein-)kinderen. Of omdat uw relatie is beëindigd. U besluit om uw woning te gaan verkopen. Op enig moment zult u met een koper overeenstemming (moeten) krijgen over de verkoop van de woning. Welke gevolgen heeft deze verkoop?

Overwaarde bij verkoop

Als uw woning bij de verkoop meer opbrengt dan de hypotheek die moet worden ingelost (of wordt meegenomen) dan is er sprake van verkoopwinst. Die is uiteraard voor u (en uw eventuele (ex-) partner). Als u een andere woning gaat kopen, dan stelt de belastingdienst regels voor wat u met de verkoopwinst (eigen woning reserve) van de ‘oude’ woning moet doen. Dit is van invloed op de aftrekbaarheid van uw (nieuwe) hypotheek. Vraag ernaar bij uw financieel adviseur.

Onderwaarde bij verkoop

Het komt ook voor dat de woning bij verkoop minder opbrengt dan de hypotheek die moet worden afgelost (of meegenomen). In dat geval spreken we van verkoopverlies, dat met eigen middelen opgevangen moet worden. Als dit niet lukt dan spreken we over een restschuld. In een aantal gevallen kunnen wij hiervoor een oplossing bieden. Wat overigens niet betekent dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Het is wel belangrijk dat u dan ruim vóór de definitieve verkoopovereenstemming contact met ons opneemt.

Bereken zelf of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.