Kan ik tussentijds mijn rente aanpassen?

Het is mogelijk om tussentijds uw rentecontract aan te passen. Dit kan voordelig zijn als de actuele rente lager is dan de rente op uw lopende contract. Ook kunt u hiervoor kiezen als u de rente voor een langere periode vast wilt zetten. We noemen dit een tussentijdse renteaanpassing. Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Hoe werkt een tussentijdse renteaanpassing?

Bij een tussentijdse renteaanpassing beëindigt u vroegtijdig uw rentevastperiode en sluit u een nieuwe rentevastperiode af. Omdat u vroegtijdig de rentevastperiode beëindigt verrekenen wij het renteverschil tussen uw huidige rente en de actuele rente met u. Dit kan op verschillende manieren:

Tussentijdse renteaanpassing met vergoeding (TRAV)

Bij een TRAV rekent u het renteverschil direct af in de vorm van een vergoeding. Doordat u het renteverschil direct afrekent profiteert u van de actuele rente. Lees meer over TRAV.

Let op: De vergoeding wordt soms ook een boete genoemd.

Tussentijdse renteaanpassing met middeling (TRAM)

Bij een TRAM wordt het renteverschil uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode. Dit doen we met een opslag op de actuele rente. Het voordeel van de TRAM is dat u tussentijds de rente aan kan passen zonder dat u het renteverschil direct uit eigen middelen hoeft te betalen. Lees meer over TRAM.

Variabele rente (Euriplus Rente) aanpassen naar vaste rente

Als u een Euriplus Rente heeft kunt u ervoor kiezen om deze rente aan te passen door de rente voor een langere periode vast te zetten. U heeft dan meer controle over de hoogte van uw maandlasten. Aan het aanpassen zijn kosten verbonden. U betaalt € 225 aan administratiekosten. U kunt gebruik maken van ons wijzigingsformulier.

Wat is voor mij het voordeligst?

Het is afhankelijk van uw situatie of TRAM of TRAV voor u het voordeligst is. Uw financieel adviseur kan u helpen bij uw keuze.

Zoek een adviseur

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.