Wij krijgen gezinsuitbreiding

Vanaf het moment dat uw kinderwens uitkomt, heeft dit invloed op uw besteedbaar inkomen en mogelijk ook op uw woonwensen. In welke leeftijdsfase kinderen ook zijn, een deel van uw besteedbaar inkomen gaat op aan de kosten voor hun onderhoud. Het is goed om te kijken wat gezinsuitbreiding betekent voor uw inkomsten, uw uitgaven en de betaalbaarheid van de hypotheek.

Verandering van bestedingspatroon

Bij baby’s en jonge kinderen zitten de grootste kosten veelal in minder werken en kosten van kinderopvang. Als kinderen gaan studeren en misschien zelfs op kamers gaan, dan moet u rekening houden met kosten voor collegegeld, boeken en het levensonderhoud. Het NIBUD geeft informatie over hoeveel procent van het besteedbaar inkomen gemiddeld wordt besteed aan kinderen. Als u een inschatting heeft van de kosten die u besteedt aan de kinderen, kunt u ook berekenen hoeveel u aan uw woonwensen kunt besteden.

Hoe kunt u de lasten verlagen?

Misschien bent u en/of uw partner van plan minder te gaan werken. Dan daalt uw besteedbaar inkomen, terwijl de maandelijkse woonlasten gelijk blijven en de kosten van het huishouden door de kinderen toenemen. Mogelijk is het dan interessant om de maandlasten te verlagen, door bijvoorbeeld extra af te lossen of extra in te leggen.

Adviseur

Vraag uw financieel adviseur naar een passende oplossing

Uw financieel adviseur kan u adviseren over de mogelijkheden om uw maandlasten te verlagen.

Zoek een adviseur