NVB column 1 (november 2018) - Aflossingsblij

NVB

Houd de regie over je eigen hypotheek in eigen handen
 

‘Mijn klomp is al meerdere malen op diverse plekken gebroken door een campagne van de gezamenlijke banken…’ Zo leidde Pieter Derks als ‘Druktemaker’ onlangs zijn inmiddels veelbesproken column in bij het programma De Nieuws BV op Radio1 [zie YouTube]. Het ging over Aflossingsblij, een campagne van de gezamenlijke banken rondom het thema aflossingsvrije hypotheken. Pieter verwoordt vaker knap de gevoelens die spelen bij consumenten. Toch was ik – zelf heb ik ook een aflossingsvrije hypotheek – het niet helemaal eens met zijn betoog.

Aflossen hoeft niet

Zo benadrukte Pieter dat iedereen met een aflossingsvrije hypotheek moet aflossen. We merken bij meer mensen dat de campagne Aflossingsblij zou draaien om ‘moeten’ aflossen. Maar dat hoeft helemaal niet. Voor de meeste mensen geldt juist dat ze ook zonder nu al af te lossen straks gewoon in hun huis kunnen blijven wonen. Het is wel belangrijk om dat alvast te checken. Mocht blijken dat je hypotheek niet meer is te betalen dan heb je vaak nog genoeg tijd om andere maatregelen te treffen.

Misvatting rond overwaarde

De campagne draait vooral om het bewuster maken van huiseigenaren. Inzicht geven. Vooroordelen genoeg. Je hoort ze bij het koffieapparaat of op een verjaardag. Wat dat betreft zijn hypotheken net als voetbal: iedereen heeft er een mening over. Maar de grootste misvatting is deze: ‘Ik heb overwaarde op mijn huis dus ik zit goed’. Ja, overwaarde hebben op je huis is ook heel fijn. Zeker als je je huis op termijn wilt verkopen. Maar sluit je opnieuw een hypotheek af dan kijkt de bank ook naar je inkomen en pensioen. Passen je woonlasten nog steeds bij dat inkomen?

Een hypotheek is als een huwelijk

Vergelijk het afsluiten van een hypotheek met een huwelijk. Het gaat om het onderhouden van je relatie. Gelukkig doen genoeg mensen dat al. Toch bestaat er ook een groep die nog niet zo ver is. Die denkt: ‘Ach, het valt wel mee’. Vooral voor deze groep is de campagne bedoeld. Maar eigenlijk roepen we iedereen op nog eens goed naar zijn of haar hypotheek te kijken.

Met een plan behoud je de regie

Neem daarom een kijkje op de site Aflossingsblij.nl waar alles op een rijtje staat. Hoef je daar niet meer naar te zoeken. Dat beoogt de campagne: klanten die nadenken over hun financiële toekomst. Wie tijdig een plan maakt, houdt de regie in eigen hand. En heeft u vragen of maakt u zich zorgen over uw aflossingsvrije hypotheek?

U kunt u ons altijd bellen. Schuif het niet voor u uit, maar kom nu in actie! U kunt ons bereiken op 033-450 93 79  van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:30 uur. Of neem contact op met uw adviseur.

Zet ook de eerste stap om aflossingsblij te worden!

Ronald Veld is zelfstandig hypotheek expert en werkt momenteel als programma manager aflossingsvrije hypotheken voor de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarnaast geeft hij onder andere les op een business school. Met deze opiniereeks adviseert hij hoe je bewuster omgaat met een aflossingsvrije hypotheek. Zelf heeft hij ook een aflossingsvrije hypotheek.

Aflossingsblij