Uw situatie


?Vul hier de WOZ-waarde in of de marktwaarde van uw woning op basis van een recente taxatie.

Vul de waarde van uw woning in.

?Uw oorspronkelijke totale hypotheekbedrag minus aflossingen tot op heden.

Vul de restant hoofdsom in.

?De som van het vermogen dat u hebt opgebouwd in aan de hypotheek verpande verzekeringen of bankspaar- of beleggersrekeningen.

Vul het opgebouwd vermogen in.

Uw resultaat


Zodra u het formulier hebt ingevuld en op de 'Resultaat berekenen' hebt geklikt zal hier het resultaat verschijnen.

Uw woning staat niet onder water. U heeft op dit moment een kleine kans op een restschuld bij verkoop van uw woning.

Aandachtspunten

Een restschuld bij verkoop is mede afhankelijk van de (definitieve) verkoopprijs van de woning. Daarnaast is er bij verkoop sprake van verkoopkosten. Denk bijvoorbeeld aan notaris- en makelaarskosten en een eventuele loyaliteitsboete. Deze kosten kunnen oplopen. Hierdoor kan het gebeuren dat u met een restschuld geconfronteerd wordt terwijl de woning niet onder water staat.

U kunt geconfronteerd worden met een restschuld bij verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd van uw hypotheek. Dan moet u uw hypotheek aflossen. Het is daarom verstandig om gedurende de looptijd al af te lossen of vermogen op te bouwen voor aflossing van de hypotheek. Zo voorkomt u dat u aan het einde van de looptijd een (grote) restschuld overhoudt.

Met de AflosWijzer krijgt u binnen drie minuten een indicatie of aflossen gunstiger is dan sparen. Ook vindt u daar de voor- en nadelen van sparen en aflossen.

Uw woning staat onder water. U heeft op dit moment een grote kans op een restschuld bij verkoop van uw woning. Op basis van de gegevens die u heeft ingevoerd bedraagt deze € .

U kunt ook geconfronteerd worden met een restschuld aan het einde van de looptijd van uw hypotheek. Hieronder leest u tips voor deze beide situaties, het betreft geen advies. Neem voor advies contact op met uw financieel adviseur.

  • Verkoop
  • Einde looptijd

Neem voordat u uw woning verkoopt contact met ons op. Samen kunnen we bespreken hoe u de eventuele restschuld financiert. We geven enkele voorbeelden:

Eigen middelen
Heeft u buiten de hypotheek vermogen opgebouwd op bijvoorbeeld een spaar- of beleggersrekening? Als dit niet verpand is aan derden kunt u dat mogelijk gebruiken om uw restschuld te financieren.

Meefinancieren
Soms kunt u een restschuld meefinancieren in de hypotheek van uw nieuwe huis. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

NHG
Als u een hypotheek met NHG heeft komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van uw restschuld. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Aan het einde van de looptijd moet u uw hypotheek aflossen. Het is daarom verstandig om gedurende de looptijd al af te lossen. U kunt ook vermogen opbouwen voor de aflossing van uw hypotheek. Zo vermindert u de kans op een (grote) restschuld aan het einde van de looptijd.

U kunt aflossen door een (extra) aflossing op uw hypotheek. Of u kunt uw (aflossingsvrije) hypotheek omzetten naar een hypotheekvorm waarbij u wel aflost. Uw financieel adviseur kan u helpen de juiste keuze te maken.

Met de AflosWijzer krijgt u binnen drie minuten een indicatie of aflossen gunstiger is dan sparen. Ook vindt u daar de voor- en nadelen van sparen en aflossen.