Ik wil extra inleggen

Als u, buiten uw hypotheekconstructie, een bedrag heeft opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening kan het aantrekkelijk zijn om een extra storting te doen op de bankspaarrekening of in een spaarpolis die aan uw hypotheeklening gekoppeld is. Bij een Lage Lasten Hypotheek en SpaarXtra Hypotheek spreken we over een premiestorting. Bij een BankspaarLoyaal Hypotheek spreken we over een spaarinleg.

Belangrijke informatie

Tussentijds kunt u altijd een storting doen in uw depot. De vergoedingsrente over uw depot zal dan worden gemiddeld. Als de extra spaarinleg plaatsvindt tegelijk met een contractuele renteherziening, dan is de vergoedingsrente de nieuwe leningrente minus 2,0% (met een minimum van 0,0%). Ook bijsluiten van een depot is altijd mogelijk. Een extra storting in uw polis of op uw bankspaarrekening is daarentegen alleen mogelijk op de hypotheekvervaldatum. De hypotheekvervaldatum is altijd een eerste dag van de maand. Het gaat om het moment dat uw hypotheek is gepasseerd bij de notaris. Bijvoorbeeld: uw hypotheek passeerde op 26 juni 1995. De hypotheekvervaldatum is dan 1 juli. Stel dat u extra wilt storten, dat kunt u dat jaarlijks alleen op 1 juli doen. U kunt 6 tot 8 weken voor deze datum een verzoek indienen middels het wijzigingsformulier. Eerder ontvangen verzoeken kunnen wij helaas niet in behandeling nemen. Een extra storting in uw polis of op uw bankspaarrekening is gebonden aan fiscale regels.

 • Het proces
 • Voor- en nadelen

Stap 1:

Het verzoek kunt u indienen middels ons wijzigingsformulier.


Stap 2:

U ontvangt van ons een aanbieding.


Stap 3:

U ontvangt na verwerking van de betaling een overzicht van de nieuwe situatie en een nieuw polisblad.


Stap 4:

Door de extra inleg stijgt uw spaarsaldo. De maand daarop innen wij het nieuwe maandbedrag. U betaalt achteraf; aan het einde van de maand na uw overboeking.

Voordelen Nadelen
U ontvangt over uw ingelegde spaarsaldo dezelfde rente die u aan hypotheekrente betaalt.
Let op: Dit geldt niet voor de SpaarXtra Hypotheek. De rente op het premiedeel van SpaarXtra kan hoger of lager zijn.
U kunt niet meer over dit geld beschikken, zorg dat u nog een bedrag achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Zie voor meer informatie nibud bufferberekenaar.
U heeft een lagere maandlast. Dit vergroot de betaalbaarheid van uw hypotheek als u met inkomensterugval te maken krijgt. De hoogste premie in enig jaar mag niet meer zijn dan 10x de laagste premie in een jaar. Wij zien erop toe dat u door een extra premiestorting deze verhouding niet overschrijdt.
Loyaliteitsbonus: Heeft u een Bankspaar Loyaal hypotheek en u wilt extra inleggen. Het kan dan zijn dat u een bonus misloopt. Hoe meer u inlegt, des te meer risico u loopt. Vraag uw adviseur welk risico u loopt.

Hypotheekrente versus rente gekoppelde spaarrekening

Over deze premies/inleg ontvangt u spaarrente. De hoogte van de ontvangen spaarrente verschilt per hypotheekvorm:

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.