Overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die u kunt afsluiten als u een nieuw huis koopt terwijl de overwaarde van uw oude huis nog niet is vrijgekomen. Dat kan voorkomen omdat het in de huidige woningmarkt goed mogelijk is dat u al een nieuwe woning heeft gekocht maar uw huidige woning nog niet heeft verkocht. Of, uw oude woning is al wel verkocht maar de overdracht heeft nog niet plaatsgevonden. Daarnaast verwacht u dat uw oude woning meer opbrengt dan u daarvoor heeft geleend (overwaarde). De overwaarde wilt u gebruiken om een deel van de aankoop van uw nieuwe woning mee te financieren. Dit is mogelijk met een overbruggingskrediet.

De looptijd is maximaal 2 jaar en aanvragen kan als u uw nieuwe woning ook bij WestlandUtrecht Bank financiert.

Maximale overbruggingskrediet

Is uw oude woning al verkocht en zijn de ontbindende voorwaarden al verstreken? Dan kunt u voor 97% van de waarde van de oude woning een overbruggingskrediet aanvragen minus het leningbedrag dat nog op uw huidige woning rust. Heeft u de oude woning verkocht maar zijn de ontbindende voorwaarden nog niet verstreken? Dan kunt u voor 90% van de waarde van de woning een overbruggingskrediet aanvragen minus het leningbedrag dat nog op uw huidige woning rust.

Is uw oude woning nog niet verkocht? Dan kunt u 90% van de waarde van uw oude woning financieren minus het leningbedrag dat nog op uw oude woning rust.

Let op
  • Als uw oude woning minder opbrengt dan u had verwacht moet u het toch helemaal aflossen. Het verschil moet u dan uit andere middelen voldoen.
  • Bij een overbrugging betaalt u uw oude maandlasten, de lasten van uw overbrugging en de lasten van de nieuwe financiering.

Hypotheekrente en looptijd

Tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet betaalt u alleen rente en tussentijds mag u onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Bij verkoop van de oude woning of aan het einde van de looptijd lost u het Overbruggingskrediet geheel af. U betaalt voor het Overbruggingskrediet elke maand, achteraf rente over het bedrag dat u geleend heeft. Het rentepercentage wordt voor 1 jaar vastgezet. Mocht uw woning na afloop van dit jaar nog niet zijn verkocht dan wordt de rente nog één keer vastgezet voor een jaar. De lasten van uw Overbruggingskrediet kunnen daardoor stijgen of dalen. U kunt onder voorwaarden gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

Advies en kosten

Voor het Overbruggingskrediet en de financiering van uw nieuwe woning gaat u naar een door u gekozen financieel adviseur. Uw adviseur zal u voor het advies en het bemiddelen kosten in rekening brengen. Vraag daar van tevoren naar. Moet u meer lenen dat het leningbedrag waarvoor uw hypotheek destijds is ingeschreven dan moet u naar de notaris. Deze rekent hiervoor kosten.