De hypotheek bij overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. U wordt geconfronteerd met veel zaken die geregeld moeten worden. Een van deze zaken is de hypotheek. U zult daarover een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen.

Meld het overlijden

Om u verder te kunnen helpen, is het belangrijk dat u het overlijden zo snel mogelijk aan ons meldt. Dat kan per post of e-mail, maar u mag ons ook bellen:

WestlandUtrecht Bank
Postbus 1211
3800 BE Amersfoort

033-450 9379
westlandutrechtbank@stater.nl

Maandlasten lopen door

Ook bij een overlijden lopen de maandlasten gewoon door. Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende saldo aanwezig is op de betaalrekening waar de maandtermijn van wordt geïncasseerd.

Als het niet mogelijk is voor voldoende saldo te zorgen of als u zich zorgen maakt om de betalingen, neem dan contact met ons op. U kunt ons bellen via
033-422 9495 of e-mailen via westlandutrechtbank@betaalmijnhypotheek.nl. Zie ook 'Financiële zorgen'.

Wijziging IBAN incasso

Het is mogelijk om een ander rekeningnummer op te geven voor de incasso van de maandtermijn. Als u de tweede schuldenaar bent, kunt u dit via ons wijzigingsformulier doorgeven.

In alle andere gevallen hebben wij eerst een verklaring van erfrecht nodig om vast te stellen of u daartoe bevoegd bent.

Wijzigen tenaamstelling

Als erfgenaam treedt u in de plaats van de overledene, met alle daarbij behorende rechten en plichten. De tenaamstelling van de hypotheek moet daarop worden aangepast. Daarvoor hebben wij van u de volgende stukken nodig:

 • Een kopie van de overlijdensakte
 • Een verklaring van erfrecht

U stuurt deze documenten naar:

WestlandUtrecht Bank
Postbus 1211
3800 BE Amersfoort

of naar: westlandutrechtbank@stater.nl

Zodra wij deze stukken van u hebben ontvangen, ontvangt u van ons een bevestiging van de gewijzigde tenaamstelling.

Zonder extra kosten aflossen of rente wijzigen

Het is mogelijk om binnen 6 maanden na het overlijden van een schuldenaar de lening vergoedingsvrij af te lossen of kosteloos de rente van de lening tussentijds aan te passen.

Heeft u een verzekering bij WestlandUtrecht Bank?

Als u een Lage Lasten Hypotheek en/of SpaarXtra Hypotheek heeft bij WestlandUtrecht Bank, dan is het mogelijk dat de overledene verzekerde is op de Lage Lasten Polis en/of SpaarXtra Polis. In dat geval zal de polis tot uitkering komen en kan de lening mogelijk geheel of gedeeltelijk worden afgelost met deze uitkering.

Heeft u (aanvullend) een losse overlijdensrisicoverzekering bij WestlandUtrecht Bank, een lijfrenteverzekering of een zogeheten Premie Voordeel Plan? Ook bij deze producten kan er sprake zijn van een uitkering bij overlijden. Het is dus belangrijk dat u het overlijden meldt!

Weet u niet of u een verzekering heeft lopen?

Naast verzekeringsproducten bij WestlandUtrecht Bank heeft de overledene misschien ook een levensverzekering bij een andere verzekeraar.

Kunt u de gegevens over een specifieke levensverzekering niet (meer) terugvinden? Gebruik de Polis Zoekservice.

Instanties bij wie u informatie kunt opvragen

Daarnaast doet u er verstandig aan om informatie in te winnen bij andere instanties, zoals de

 • Gemeente
  • Uit de gemeentelijke basisadministratie de overlijdensakte
 • Belastingdienst
  • Over onder andere erfbelasting
 • Notaris
  • Aanvaarden van de erfenis;
  • Opmaken verklaring van erfrecht; en
  • Het uitvoeren van het (eventueel aanwezige) testament.

De lijst hierboven is niet volledig. Er zijn veel meer instanties en onderwerpen die geraakt worden als er een dierbare in uw omgeving overlijdt. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een overzicht van zaken die u moet regelen als een dierbare overlijdt.

Advies inwinnen

Een hypotheek is een complex product, zeker in combinatie met een verpande verzekering, (bank)spaarrekening of beleggingsrekening. Het overlijden van een schuldenaar heeft gevolgen voor de hypotheek. Het is daarom verstandig om ook contact op te nemen met uw financieel adviseur. Hij kan u helpen om de gewijzigde situatie binnen uw hypotheek te regelen.

Zoek een adviseur