Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Maakt u zich wel eens zorgen over de betaling van uw hypotheek? Iedereen kan in geldproblemen komen. Gebeurtenissen als ontslag, een scheiding, of een overlijden hebben al snel financiële impact. Het is niet makkelijk om dit bespreekbaar te maken. Als u lang wacht kunnen zorgen uitgroeien tot een onoplosbaar probleem.

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Maakt u zich zorgen?

Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Samen met een hypotheek coach bespreekt u wat de oorzaak is van de financiële zorgen.  Op basis van uw informatie brengen we uw inkomsten en uitgaven in kaart en leggen we u een aantal concrete scenario’s voor. Deze scenario’s zijn erop gericht om u (weer) comfortabel te laten wonen.
Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer 033-422 94 95.

Inzicht krijgen is stap 1

Het is belangrijk om goed financieel overzicht te hebben. Een handig hulpmiddel is ons begrotingsformulier. Op dit formulier kunt u uw maandelijkse inkomsten en uitgaven invullen. Vervolgens wordt schematisch aangegeven waar u uw inkomen aan besteedt. Met dit inzicht kunt u zien op welke punten u kunt besparen. Een opgeruimd financieel huishouden geeft u een comfortabel gevoel.

Met het ingevulde formulier kunnen wij met u een individueel stappenplan maken. Wij kijken samen of er mogelijkheden zijn om:

 • Uw inkomsten en uitgaven in balans te brengen
 • Een afspraak te maken met een budgetcoach
 • Een afspraak te maken met een jobcoach
 • Uw hypotheek te herstructureren
 • Uw rente te herstructureren

Elke situatie is anders en daarom verschilt de oplossing per klant.

TIP

Op de website van het NIBUD vindt u een handige tool en meer tips om inzicht te krijgen in uw financiële situatie.

 

 

 

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw maandlasten te verlagen of uw besteedbaar inkomen per maand te vergroten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

 • Inzicht krijgen
  Het belangrijkste is het krijgen van inzicht in uw inkomsten en uitgaven.
   
 • Nibud en Bespaarplan
  U kunt wellicht besparen, maar het kan lastig zijn om te beginnen. De website van het NIBUD biedt veel informatie over besparen. Dit helpt u bij het verlagen van uw kosten.
   
 • Toeslagen
  Door een daling van uw inkomen kan het zijn dat u in aanmerking komt voor toeslagen. Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken.
   
 • Maakt u al gebruik van de maandelijkse teruggave?
  U kunt maandelijks uw voorlopige belastingteruggave ontvangen. Een voordeel is dat u zo per maand een hoger besteedbaar inkomen heeft. Het nadeel kan zijn dat u teveel ontvangt en later moet terugbetalen.
   
 • Als uw oude woning nog niet is verkocht
  U heeft een nieuwe woning gekocht, maar uw oude woning is nog niet verkocht. U krijgt dan te maken met dubbele maandlasten. Het is onder voorwaarden mogelijk uw oude woning te verhuren. Hierdoor worden uw dubbele lasten (gedeeltelijk) gecompenseerd. 
   
 • Uw gemeente kan wellicht helpen
  Bij veel gemeenten kunt u onder voorwaarden een 'woonkostentoeslag' aanvragen. Hoeveel woonkostentoeslag u ontvangt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek en uw inkomen. Meer informatie over de woonkostentoeslag vindt u op de site van uw gemeente.
   
 • Maak uw situatie bespreekbaar met uw werkgever
  Veel werkgevers kunnen werknemers met financiële zorgen helpen. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.