Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Kunt u de lasten van uw hypotheek niet meer dragen? Nu of in de nabije toekomst? Op deze pagina leggen we uit wat wij er samen aan kunnen doen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

Neem tijdig contact met ons op

Het is niet makkelijk om toe te geven dat het financieel niet goed gaat. Toch is het nodig om tot een oplossing te komen. Samen kijken we hoe we een betalingsachterstand kunnen voorkomen of beperken, bijvoorbeeld door de inzet van een jobcoach. Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer
033 - 422 94 95.

 • Wat kunnen wij doen?
 • Wat kunt u zelf doen?

Inzicht krijgen is stap 1

Het is belangrijk om goed financieel overzicht te hebben. Een handig hulpmiddel is ons begrotingsformulier. Op dit formulier kunt u uw maandelijkse inkomsten en uitgaven invullen. Vervolgens wordt schematisch aangegeven waar u uw inkomen aan besteedt. Met dit inzicht kunt u zien op welke punten u kunt besparen. Een opgeruimd financieel huishouden geeft u een comfortabel gevoel.

Met het ingevulde formulier kunnen wij met u een individueel stappenplan maken. Wij kijken samen of er mogelijkheden zijn om:

 • Uw inkomsten en uitgaven in balans te brengen
 • Een afspraak te maken met een budgetcoach
 • Een afspraak te maken met een jobcoach
 • Uw hypotheek te herstructureren
 • Uw rente te herstructureren

Elke situatie is anders en daarom verschilt de oplossing per klant.

TIP

Op de website van het NIBUD vindt u een handige tool en meer tips om inzicht te krijgen in uw financiƫle situatie.

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw maandlasten te verlagen of uw besteedbaar inkomen per maand te vergroten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

 • Inzicht krijgen
  Het belangrijkste is het krijgen van inzicht in uw inkomsten en uitgaven.
 • Nibud en Bespaarplan
  U kunt wellicht besparen, maar het kan lastig zijn om te beginnen. De website van het NIBUD biedt de tool 'Bespaarplan', die helpt u bij het verlagen van uw kosten.
 • Toeslagen
  Door een daling van uw inkomen kan het zijn dat u in aanmerking komt voor toeslagen. Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken.
 • Maakt u al gebruik van de maandelijkse teruggave?
  U kunt maandelijks uw voorlopige belastingteruggave ontvangen. Een voordeel is dat u zo per maand een hoger besteedbaar inkomen heeft. Het nadeel kan zijn dat u teveel ontvangt en later moet terugbetalen.
 • Als uw oude woning nog niet is verkocht
  U heeft een nieuwe woning gekocht, maar uw oude woning is nog niet verkocht. U krijgt dan te maken met dubbele maandlasten. Het is onder voorwaarden mogelijk uw oude woning te verhuren. Hierdoor worden uw dubbele lasten (gedeeltelijk) gecompenseerd.
 • Uw gemeente kan wellicht helpen
  Bij veel gemeenten kunt u onder voorwaarden een 'woonkostentoeslag' aanvragen. Hoeveel woonkostentoeslag u ontvangt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek en uw inkomen. Meer informatie over de woonkostentoeslag vindt u op de website van uw gemeente.
 • Maak uw situatie bespreekbaar met uw werkgever
  Uw werkgever kan u helpen bij het treffen van een betalingsregeling. U kunt afspreken om een gedeelte van uw maandsalaris (of extra inkomsten) rechtstreeks naar WestlandUtrecht Bank over te laten maken. Zo kunt u uw hypotheeklasten tijdig betalen.

Verwacht u binnenkort uw hypotheek niet meer te kunnen betalen? Deel uw zorgen zo snel mogelijk. Dan kunnen we samen op zoek naar een oplossing.

Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08:30 en 17:30 op:

033-422 94 95

Neem contact met ons op

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.