Mijn rentevastperiode loopt af

Een rentevastperiode is de afgesproken termijn waarin het rentepercentage van uw lening vaststaat. De periodes kunnen variëren van een 1 tot en met 20 jaar vast. Als de periode bijna voorbij is, moet u een nieuwe rentevastperiode kiezen.
De video hieronder geeft antwoord op de vragen over het aflopen van de rentevastperiode.

Opnieuw vastzetten

Wij sturen u drie maanden voor het aflopen van uw rentevastperiode een nieuw aanbod. Zo heeft u ruim de tijd om rustig en weloverwogen de keuze te maken voor een nieuwe rentevastperiode. Eventueel kunt u advies inwinnen bij uw financieel adviseur. Bij de 1-maands rente wordt de periode automatisch verlengd met 1 maand.

Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ rentevastperiode. Hoe langer u de rente vastlegt, hoe langer u de zekerheid heeft over de hoogte van uw maandlasten. Bij een kortere periode wijzigen uw maandlasten eerder en vaker. Uw persoonlijke situatie bepaalt wat voor u een goede keuze is.

Het proces:

Stap 1:

Drie maanden voor het aflopen van uw rentevastperiode ontvangt u van ons een nieuw rentevoorstel per post. Op het renteoverzicht vindt u verschillende rentevastperiodes met daaraan gekoppeld een rentetarief waar u uit kunt kiezen. Dit tarief staat vast ongeacht of de rente in de drie maanden stijgt of daalt.

Stap 2:

Zodra u een keuze heeft gemaakt, geeft u dit aan ons door. U gebruikt hiervoor het keuzeformulier, dat als bijlage wordt meegestuurd. U kruist de rentevastperiode van uw keuze aan en stuurt het formulier voorzien van uw handtekening naar ons retour.

Stap 3:

Na de verwerking van uw keuze ontvangt u van ons een overzicht met uw nieuwe maandlasten. De automatische incasso van uw nieuwe maandtermijn wordt door ons aangepast. Maakt u geen keuze? Op het keuzeformulier staat welke rentevastperiode dan ingaat; hier ontvangt u geen overzicht van. De nieuwe termijn wordt per de eerstvolgende maand afgeschreven.

Aandachtspunten

 • Kies bewust en tijdig
  Het is belangrijk dat u zich bewust bent van het verschil tussen uw huidige rentepercentage en de nieuwe actuele marktrente. Die kan hoger of lager zijn en is daarmee van invloed op de hoogte van uw maandlasten.
 • Heeft een Lage Lasten Hypotheek?
  Bij een Lage Lasten Hypotheek heeft de rente ook invloed op de hoogte van de spaarpremie.
 • Verwachtingen in uw persoonlijke situatie?
  Zit u in een opbouwfase waarin uw gezinsinkomen nog kan stijgen of verwacht u juist dat uw besteedbaar inkomen minder wordt? De verwachting van uw persoonlijke situatie kan uw keuze beïnvloeden.
 • Waar voelt u zich prettig bij?
  Zekerheid over uw maandlasten op langere termijn? Of vindt u het niet erg als uw maandlasten regelmatiger wijzigen, bijvoorbeeld elke maand of elk jaar?
 • Andere aanpassingen
  Het einde van een rentevastperiode is een moment om uw hypotheek weer eens tegen het licht te houden. U kunt uw lening (desbetreffend leningdeel) bijvoorbeeld vergoedingsvrij aflossen, van productvorm wijzigen, of eventueel een andere geldverstrekker kiezen.
 • Keuze en advies
  Wij geven geen advies over uw keuze en controleren niet of uw keuze aansluit bij uw persoonlijke situatie. Het is daarom verstandig om advies te vragen bij een financieel adviseur voordat u uw keuze maakt. financieel adviseur

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.