Bent u al aflossingsblij en blijft uw hypotheek betaalbaar?

Heeft u een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet of niet volledig aflost? Bijvoorbeeld een Konstant Hypotheek, een Flexibel Krediet Hypotheek, een Hypotheek met Beleggingsrekening of Levensverzekering. Weet u hoe u deze gaat aflossen aan het einde van de looptijd? Wat gebeurt er na 30 jaar fiscale hypotheekrenteaftrek? Kan ik met mijn (pensioen)inkomen mijn hypotheek dan nog betalen? Steeds meer huiseigenaren zijn nu al met deze vragen bezig! Vragen die u misschien ook heeft en waar wij u graag antwoord op willen geven!

Hoe zit het nu ook al weer?

Een hypotheek die aan het einde van de looptijd niet is afgelost, lost u af met eigen middelen of met de verkoopopbrengst van uw woning. Het is goed om alvast over deze aflossing na te denken. WestlandUtrecht Bank heeft verschillende hypotheekvormen waarop tijdens de looptijd niet volledig wordt afgelost.

Via onderstaande links kunt u nog eens de kenmerken van deze producten nalezen.

  1. Konstant Hypotheek (aflossingsvrije hypotheek)
  2. Flexibel Krediet Hypotheek
  3. Hypotheek met Beleggingsrekening
  4. Hypotheek met Levensverzekering

Wat kunt u doen?

U kunt op meerdere manieren actief aan de slag om af te lossen op uw hypotheek of deze ook in de toekomst betaalbaar te houden. Een aantal voorbeelden:

(Extra) aflossen

U kunt tijdens de looptijd van uw hypotheek (extra) aflossen. U heeft hiervoor een jaarlijkse vergoedingsvrije ruimte. Door (extra) af te lossen vermindert uw hypotheek en bijbehorende maandlast direct. (Extra) aflossen kunt u eenvoudig regelen via MijnWUB. Lees meer over de mogelijkheden van extra aflossen.

Hypotheekvorm wijzigen

U kunt ook kiezen voor een andere hypotheekvorm waarbij u maandelijks aflost, zoals een lineaire of annuïtaire hypotheek. Lees meer over de mogelijkheden van uw hypotheekvorm wijzigen.

Sparen

Aan uw hypotheek kan een beleggingsrekening of een levensverzekering verpand zijn. Weet u het verwachte eindbedrag hiervan? U kunt op elk door u gewenst moment een overzicht opvragen bij uw aanbieder. En is dat voldoende om uiteindelijk mee af te lossen? U kunt natuurlijk ook zelf geld opzij leggen en op die manier vermogen opbouwen.

Tussentijds uw rente aanpassen

Het is mogelijk om tussentijds uw rente aan te passen en direct te profiteren van de actuele rentestand. Dit kan voordelig zijn als de actuele rente lager is dan uw huidige contractrente. Het verschil kunt u dan benutten om versneld af te lossen.
Er zijn vaak kosten verbonden aan het aanpassen van het rentecontract. Bij deze mutatie is het belangrijk om vast te stellen of de besparing die u behaalt hoger is dan de vergoeding die u moet betalen. Lees meer over de mogelijkheden voor tussentijds aanpassen van uw rente.

Verlengen

Op de einddatum van uw hypotheek de looptijd van uw lening verlengen? Dat kan nu ook al interessant zijn. U kunt het verlengen van de looptijd van uw hypotheek op ieder gewenst moment aanvragen. Deze verlenging is afhankelijk van de waarde van uw woning, de hoogte van uw hypotheek, uw (toekomstig) inkomen en uw hypotheekvorm. Lees meer over verlengen van de looptijd van uw hypotheek van uw hypotheek.

Verhuizen

U kunt ook overwegen uw woning te verkopen en een andere (financieel) beter passende woning aan te kopen. Het kan dan interessant zijn uw huidige lening mee te nemen. Lees meer over het meenemen van uw lening.

U weet weer hoe het zit, maar hoe nu verder?

U kunt ons altijd bellen als u vragen heeft of als u zich zorgen maakt over uw hypotheek. Schuif het niet voor u uit, maar kom nu in actie!

U kunt ons bereiken op 033 - 450 93 79 van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:30 uur en via westlandutrechtbank@stater.nl. Of neem contact op met een financieel adviseur

Extra uitleg vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken in 5 video's

1. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek. Kan ik in mijn huis blijven wonen als mijn hypotheek afloopt?

2. Ik wil best nu al aflossen, maar hoe zit het met eventuele kosten?

3. De einddatum is nog ver weg. Waarom zou ik nu iets doen?

4. Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen met de overwaarde van mijn huis?

5. Ik kan nu niets extra’s betalen. Wat kan ik dan doen?