Ik wil extra aflossen

Het kan aantrekkelijk zijn om extra af te lossen op uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u een geldbedrag heeft ontvangen of heeft opgebouwd buiten uw hypotheekconstructie om. Op deze pagina leest u hoe extra aflossen werkt. Ook vertellen wij de voor- en nadelen van extra aflossen.

Toch liever eerst een indicatie of het gunstiger is om een bedrag af te lossen op uw hypotheek of om het bijvoorbeeld op uw spaarrekening te laten staan? Bereken het dan zelf met behulp van onze AflosWijzer.

De aandachtspunten voor extra aflossen vindt u onderaan deze pagina.

Heeft u een (bank)spaarhypotheek?

Dan werkt een extra aflossing anders. Een extra aflossing kan gevolgen hebben voor uw premie of uw inleg. Ook bent u gebonden aan fiscale regels. Vraag daarom eerst bij ons een berekening op middels het wijzigingsformulier en raadpleeg vervolgens uw financieel adviseur. Een extra aflossing is alleen mogelijk op de hypotheekvervaldatum. De hypotheekvervaldatum is altijd een eerste dag van de maand. Het gaat om het moment dat uw hypotheek is gepasseerd bij de notaris. Bijvoorbeeld: uw hypotheek passeerde op 15 juni 2010. De hypotheekvervaldatum is dan 1 juli. Stel dat u extra wilt aflossen, dat kunt u dat jaarlijks alleen op 1 juli doen. U kunt 12 tot 4 weken voor deze datum een verzoek indienen middels het wijzigingsformulier. Eerder ontvangen verzoeken kunnen wij helaas niet in behandeling nemen. 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons bereiken op 033 - 450 93 79 

Aandachtspunten

 • Vergoedingsvrij extra aflossen:
  Per kalenderjaar kunt u 10% van de oorspronkelijke hoofdsom vergoedingsvrij aflossen. Wilt u meer aflossen, dan betaalt u hiervoor mogelijk een vergoeding.
 • Heeft u een leningdeel met een Euriplus rente?
  Dan mag u op dit leningdeel onbeperkt vergoedingsvrij aflossen.
 • Maandelijkse aflossen:
  Bij de meeste hypotheekvormen kunt u maandelijks een bedrag aflossen van minimaal €1. Uitzonderingen zijn de Lage Lasten Hypotheek, SpaarXtra Hypotheek en BankSpaar Loyaal Hypotheek. Voor deze hypotheken geldt, dat u alleen op de hypotheekvervaldatum vergoedingsvrij mag aflossen.
 • Fiscale gevolgen:
  Extra aflossen heeft fiscale gevolgen. Zeker bij een Lage Lasten Hypotheek, SpaarXtra Hypotheek, BankSpaar Loyaal Hypotheek of een Hypotheek met Beleggingsrekening BEW. Neem daarom voor u een extra aflossing doet contact op met uw financieel adviseur.
 • Loyaliteitsbonus:
  Heeft u een Bankspaar Loyaal Hypotheek en wilt u extra aflossen? Het kan dan zijn dat u een bonus misloopt. Hoe meer u aflost, des te meer risico u loopt. Vraag uw adviseur welk risico u loopt.