Waarom betaalt u soms een vergoeding?

Als u uw hypotheek wijzigt kan er sprake zijn van een vergoeding. In onderstaande video leggen wij uit waarom we een vergoeding in rekening brengen. Verder leggen we op deze pagina uit wanneer er sprake kan zijn van een vergoeding. Tot slot gaan we in op een aantal belangrijke aandachtspunten.

Wanneer een vergoeding?

Een vergoeding in verband met renteverlies kan van toepassing zijn in de volgende situaties:

Uitzonderingen

Er zijn verschillende momenten dat er geen sprake is van een vergoeding. Zo mag u bijvoorbeeld:

  • per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijke hoofdsom vergoedingsvrij aflossen.
  • vergoedingsvrij uw hypotheek wijzigen wanneer uw rentevastperiode afloopt.
  • vergoedingsvrij uw hypotheek wijzigen wanneer uw contractrente lager is dan de actuele rente voor uw restant rentevastperiode.

Kijk voor meer informatie op de pagina van de betreffende wijziging.

Aftrekbaarheid vergoeding op de lening

Omdat een vergoeding eigenlijk vooruitbetaalde rente is, mag u deze in veel gevallen aftrekken van de belasting. De belangrijkste voorwaarde is dat de hypotheek gebruikt is voor financiering van de eigen woning. Uw financieel adviseur kan u hier meer over vertellen.

Vergoeding bij de SpaarXtra Hypotheek

Een SpaarXtra Hypotheek heeft twee losse rentecontracten. Een voor de lening en een voor de SpaarXtra Polis. Bij wijzigingen in een SpaarXtra Hypotheek kan daardoor naast de leningvergoeding sprake zijn van een polisvergoeding.

Lees meer
Voorbeeldberekening vergoeding bij aflossen

Er komt veel kijken bij het berekenen van de vergoeding bij het wijzigen van uw hypotheek. We hebben een en ander op een rijtje gezet in de vorm van een voorbeeldberekening.

Lees meer
Voorbeeldberekening vergoeding tussentijdse renteaanpassing

Er komt veel kijken bij het berekenen van de vergoeding bij het wijzigen van uw hypotheek. We hebben een en ander op een rijtje gezet in de vorm van een voorbeeldberekening.

Lees meer

Verdere informatie

Wilt u weten of er in uw situatie sprake is van een vergoeding? Neem dan contact met ons op of raadpleeg uw financieel adviseur voor verdere uitleg en advies.

Contact