Kan ik tussentijds mijn rente aanpassen?

Het is mogelijk om tussentijds uw rentecontract aan te passen. Dit kan voordelig zijn als de actuele rente lager is dan de rente op uw lopende contract. Ook kunt u hiervoor kiezen als u de rente voor een langere periode vast wilt zetten. We noemen dit een tussentijdse renteaanpassing. Hier vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Hoe werkt een tussentijdse renteaanpassing?

U beëindigt uw huidige rentecontract vroegtijdig en sluit daarvoor een nieuwe. Als wij daardoor financieel benadeeld worden brengen wij een vergoeding in rekening. Dat is het geval als de vergelijkingsrente lager is dan uw huidige rente. De vergoeding betaalt u ineens of uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode in de vorm van een renteopslag. Deze noemen wij de rentemiddelingsopslag.

Wij lichten uw mogelijkheden hieronder verder toe.

Tussentijdse renteaanpassing met vergoeding (TRAV)

Bij een TRAV betaalt u de vergoeding in één keer. Naast deze door u te betalen vergoeding betaalt u € 225 aan administratiekosten. U kunt daarna direct profiteren van de actuele rente. Het voordeel van een TRAV is dat bij het bepalen van de vergoeding rekening wordt gehouden met de resterende vergoedingsvrije ruimte. De door u te betalen vergoeding zal daardoor lager zijn dan bij de tussentijdse renteaanpassing met middeling.

Lees meer
Tussentijdse renteaanpassing met middeling (TRAM)

Bij een TRAM betaalt u de vergoeding niet in één keer. In plaats daarvan wordt de door u te betalen vergoeding uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode. Dat doen wij via een opslag op de actuele rente. Deze opslag noemen wij de rentemiddelingsopslag. U betaalt € 225 aan administratiekosten. Bij het bepalen van de vergoeding bij een TRAM wordt geen rekening gehouden met de vergoedingsvrije ruimte. De vergoeding zal daardoor hoger zijn dan bij de TRAV. Het voordeel van de TRAM is dat u de rente tussentijds kunt aanpassen als u de vergoeding niet in één keer kunt of wilt betalen.

Lees meer
Een korte of een lange rentevastperiode?

Rentevastperiodes variëren van maandelijks variabel tot 20 jaar vast. Uiteindelijk hangt de keuze van een rentevastperiode af van uw persoonlijke situatie, uw adviseur kan u hierover adviseren. We hebben de voor- en nadelen van korte en lange rentevastperiodes voor u op een rijtje gezet.

Lees meer