Terug

Renteaanpassing met vergoeding

Het is mogelijk om tussentijds uw rente aan te passen en direct te profiteren van de actuele rentestand. Dit kan doormiddel van een tussentijdse renteaanpassing met vergoeding (TRAV). Dit kan voordelig zijn als de actuele rente lager is dan uw huidige contractrente. Hier leest u hoe TRAV werkt en hoe u een offerte kunt aanvragen.

Hoe werkt TRAV?

Bij een TRAV wordt het renteverschil tussen de actuele rente en uw contractrente direct verrekend in de vorm van een vergoeding. Vervolgens kiest u een nieuwe rentevastperiode op basis van de actuele rente. De kenmerken van TRAV vindt u onder het tabblad "Veelgestelde vragen."

TRAV aanvragen in MijnWUB

In MijnWUB (ook beschikbaar als app) kunt u eenvoudig een Tussentijdse Renteaanpassing met Vergoeding regelen. U kiest uw nieuwe rentevastperiode en u ziet gelijk een overzicht van uw huidige en uw nieuwe bruto maandbedrag. Via iDEAL rekent u vervolgens de eenmalige vergoeding en de administratiekosten af.

Voor een (bank)spaarhypotheek vraagt u een renteaanpassing aan via onderstaand proces.

TRAV aanvragen zonder MijnWUB

Stap 1

In het wijzigingsformulier kiest u de optie “Tussentijdse Renteaanpassing met Vergoeding.” Vul het formulier in en kies de nieuwe rentevastperiode waar u een rentevoorstel voor wilt ontvangen.

Stap 2

U ontvangt een offerte voor de gekozen rentevastperiode, inclusief de nieuwe maandlasten. Hierin staat ook de hoogte van een eventuele vergoeding.

Stap 3

U stuurt de offerte ondertekend naar ons terug.

Stap 4

U betaalt de administratiekosten en de eventuele vergoeding. De administratiekosten worden geincasseerd, de eventuele vergoeding dient u zelf over te maken. Wij passen de rente aan op de datum die vermeld staat op uw offerte. Omdat u de rente maandelijks achteraf betaalt incasseren wij een maand later voor het eerst de nieuwe termijn.

Veelgestelde vragen


Heeft u een Lage Lasten Hypotheek of een BankSpaar Loyaal Hypotheek? Let dan op dat een lagere rente niet altijd gunstig is. De hypotheekrente is bij deze producten gekoppeld aan de vergoeding op de polis/bankspaarrekening. Een daling van de rente heeft daardoor een stijging van de inleg/premie tot gevolg.

• U profiteert direct van de actuele rentetarieven.
• Bij het bepalen van de vergoeding wordt rekening gehouden met de ruimte voor vergoedingsvrij aflossen van 10% van de hoofdsom van het betreffende leningdeel.
• Als de lening in box 1 valt is de vergoeding eenmalig aftrekbaar van de belasting.
• TRAV is niet mogelijk in de 3 maanden voorafgaand aan het einde van uw rentevastperiode.

Het is afhankelijk van meerdere factoren of TRAV voor u voordelig is. Bijvoorbeeld van uw restant rentevastperiode, de hoogte van uw rente en de actuele rente. Over het algemeen geldt dat het rentevoordeel in de nieuwe rentevastperiode groter moet zijn dan de te betalen vergoeding.

Voor een TRAV brengen wij administratiekosten in rekening. Daarnaast bent u mogelijk een vergoeding verschuldigd. In onze video leggen we in 90 seconden uit waarom u soms een vergoeding betaalt.


Contact met een financieel adviseur

Neem voor advies over TRAV contact op met uw financieel adviseur. Hij kan samen met u de voor- en nadelen doorrekenen en bespreken.

Zoek een adviseur