Verwacht u een achterstand in betalingen als gevolg van een scheiding? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Samen kunnen we werken aan een oplossing.

Contact

Wij gaan uit elkaar

Als u en uw partner uit elkaar gaan, breekt er een hectische en onzekere periode aan. Een periode waarin veel (zakelijke) dingen geregeld moeten worden. Zeker als u samen eigenaar bent van een woning. U zult een besluit moeten nemen of één van beiden in de woning blijft wonen, of dat deze verkocht moet worden. Wat gebeurt er als de woning verkocht wordt en wat moet er met de hypotheek gebeuren? In de video kunt u zien wat er zoal bij komt kijken.

Aandachtspunten

Een scheiding heeft gevolgen op zowel emotioneel als financieel gebied. Het nemen van beslissingen en het regelen van praktische zaken zijn dan niet eenvoudig. Het is verstandig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Zeker zolang u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld.

Betalingstermijnen
Houd er rekening mee dat u samen verantwoordelijk bent voor het betalen van de maandlasten. Dit blijft zo totdat één van de partners is ontslagen als hoofdelijk schuldenaar. Maak onderling goede afspraken over het tijdig betalen van de maandlasten.

Invloed van (partner)alimentatie
Spreekt u af dat er partneralimentatie wordt betaald, hou er dan rekening mee dat deze aftrek het besteedbare inkomen verlaagt. Dit verkleint de mogelijkheid tot (her)financiering van een woning. De partner die partneralimentatie ontvangt, mag dit in sommige gevallen meenemen als inkomen voor de hypotheek. Dit is mede afhankelijk van de duur van de alimentatie. Kinderalimentatie wordt niet gezien als inkomen.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Als één van de partners in de woning wil blijven wonen, neemt deze partner de volledige hypotheek over. U heeft hiervoor onze toestemming nodig. De partner die de woning verlaat, draagt het eigendom en de aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld over. We noemen dit “ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid”.

Lees meer
Als de woning verkocht moet worden

Wil of kan geen van beiden in de woning blijven wonen, dan gaat u over tot het verkopen van de woning. Met de verkoop van de woning lost u (een deel van) uw hypotheekschuld af. Bij een voldoende opbrengst kunt u een eventuele overwaarde verdelen. Als de verkoop niet voldoende opbrengt, dan houdt u beiden een restschuld over.

Lees meer

Uw financieel adviseur

Wij geven geen advies over uw keuze en controleren niet of uw keuze aansluit bij uw persoonlijke situatie. Een aanvraag voor Hoofdelijke Ontslag kan alleen worden ingestuurd door uw financieel adviseur. Hij kan u helpen bij het inzichtelijk maken van uw huidige en toekomstige financiële situatie.

Zoek een adviseur