Wij gaan uit elkaar

Als u en uw partner uit elkaar gaan, breekt er een hectische en onzekere periode aan. Een periode waarin veel (zakelijke) dingen geregeld moeten worden. Zeker als u samen eigenaar bent van een woning. U zult een besluit moeten nemen of één van beiden in de woning blijft wonen, of dat deze verkocht moet worden. Wat gebeurt er als de woning verkocht wordt en wat moet er met de hypotheek gebeuren? In de video kunt u zien wat er zoal bij komt kijken.

Aandachtspunten

Een scheiding heeft gevolgen op zowel emotioneel als financieel gebied. Het nemen van beslissingen en het regelen van praktische zaken zijn dan niet eenvoudig. Het is verstandig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Zeker zolang u beiden hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheekschuld.

Zorgeloosch Scheiden

De scheidingscoach van Zorgeloosch Scheiden neemt u alles uit handen. Zorgloosch Scheiden is een onafhankelijk advieskantoor die uw scheiding volledig kan begeleiden.

Verwacht u een achterstand in betalingen als gevolg van de scheiding? Neem dan zo snel mogelijk contact op. Samen kunnen we werken aan een oplossing.

 • Betalingstermijnen
  Houd er rekening mee dat u samen verantwoordelijk bent voor het betalen van de maandlasten. Dit blijft zo totdat één van de partners is ontslagen als hoofdelijk schuldenaar. Maak onderling goede afspraken over het tijdig betalen van de maandlasten.
 • Eén van de partners blijft in de woning
  Als één van de partners in de woning wil blijven wonen, neemt deze partner de volledige hypotheek over. U heeft hiervoor onze toestemming nodig. Wij toetsen eerst of het inkomen voldoende is om de volledige hypotheek te dragen. De partner die de woning verlaat, draagt het eigendom en de aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld over. We noemen dit “ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid”. Op de pagina ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ leest u meer informatie over het aanvraagproces.
 • Als de woning verkocht moet worden
  Wil of kan geen van beiden in de woning blijven wonen, dan gaat u over tot het verkopen van de woning. Met de verkoop van de woning, en eventueel opgebouwd vermogen in de hypotheek, lost u (een deel van) uw hypotheekschuld af. Bij een voldoende opbrengst kunt u een eventuele overwaarde verdelen. Als de verkoop echter niet voldoende opbrengt, dan houdt u beiden een restschuld over. Op de pagina ‘restschuld bij verkoop’ leest u meer informatie over wat de mogelijkheden zijn.
 • Restschuld na verkoop
  Als er bij verkoop van de woning een restschuld overblijft, bent u samen hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele restschuld. De restschuld wordt door ons niet gesplitst. Er zal dan met u beiden worden gezocht naar een oplossing.
 • Invloed van (partner)alimentatie
  Spreekt u af dat er partneralimentatie wordt betaald, hou er dan rekening mee dat deze aftrek het besteedbare inkomen verlaagt. Dit verkleint de mogelijkheid tot (her)financiering van een woning. De partner die partneralimentatie ontvangt, mag dit in sommige gevallen meenemen als inkomen voor de hypotheek. Dit is mede afhankelijk van de duur van de alimentatie. Kinderalimentatie wordt niet gezien als inkomen.

Uw financieel adviseur

Wij geven geen advies over uw keuze en controleren niet of uw keuze aansluit bij uw persoonlijke situatie. Een aanvraag voor Hoofdelijke Ontslag kan alleen ingestuurd worden door uw financieel adviseur. Hij kan u helpen bij het inzichtelijk maken van uw huidige en toekomstige financiële situatie.

Zoek een adviseur

Waarmee kan ik u helpen?

 • Terug

  Waarom een vergoeding?

  In sommige gevallen betaalt u een vergoeding wanneer u uw hypotheek wilt wijzigen. Bijvoorbeeld als u extra af wilt lossen of als u tussentijds uw rente aan wilt passen. Bekijk onze korte video waarin we uitleggen waarom er soms sprake is van een vergoeding. In deze video wordt nog gesproken over boete in plaats van vergoeding.

  Bekijk de video

 • Terug

  Ik maak mij zorgen om mijn hypotheek

  Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het betalen van uw hypotheeklasten onder druk komen te staan.

  Het is belangrijk tijdig contact met ons op te nemen. Wij bekijken samen met u wat we kunnen doen om uw hypotheek betaalbaar te houden. Hoe eerder u contact met ons op neemt hoe beter we u kunnen helpen.

  Wij zijn bereikbaar via 033-422 94 95. Of neem contact op met uw financieel adviseur.

  Wat kunt u zelf doen?

 • Terug

  Ik wil extra aflossen

  Heeft u een bedrag opgebouwd op een spaar- of beleggingsrekening of heeft u een schenking gekregen, dan kan het aantrekkelijk zijn om een extra aflossing te doen op uw hypotheekschuld. Lees alles over aflossen op de pagina Ik wil extra aflossen.

  Neem contact op met uw financieel adviseur voor advies over extra aflossen. Hij kan voor u uitrekenen wat de voordelen zijn op korte en lange termijn.

  Ik wil extra aflossen

 • Terug

  Ik zoek een adviseur

  Bent u op zoek naar een financieel adviseur? Met onze adviseurszoeker vindt u eenvoudig een adviseur bij u in de buurt.

  Zoek een adviseur

HypotheekWijzer

U weet in tien minuten of uw hypotheek extra aandacht nodig heeft.

AflosWijzer

U krijgt binnen drie minuten een indicatie of aflossen voor u gunstiger is dan sparen.

RestschuldWijzer

Bereken of u een grote of kleine kans heeft op een restschuld.

Lopende hypotheek

Met dit formulier kunt u eenvoudig zelf een tussentijdse renteaanpassing aanvragen.

Persoonlijke gegevens

Met dit formulier kunt u uw adreswijziging, een wijziging van het incasso rekeningnummer of tenaamstelling doorgeven.

Overige wijzigingen

Als u een andere wijziging wilt doorgeven of wat wilt vragen, dan kan dat via ons contactformulier.